Pixel Homebrewery

Space Invader – Mud King

Een eerste poging om een nog kleinere brouwinstallatie op te zetten. In een 4,5l pan maischen, eenstapsmaisch met biab-methode en koken.

Het idee was leuk, echter erg inefficiënt. Deze poging had een brouwzaalrendement van nog geen 45%. De vergisting daarentegen verliep erg soepel en snel. Na 3 weken had ik 2l volledig uitvergist en geklaard bier in de gistfles:

EIND SG SMAAK GEUR KLEUR
1.007 beetje banaan 5 EBC
helder

Toevallig ook een kleine hoeveelheid Mud King (mixed culture van gisten en bacteriën) gekregen van Nevel Artisan Ales. Een starter gemaakt en, op 23 jan 2018, een deel van de starter toegevoegd aan het reeds uitvergiste bier.

…en nu wachten. Kan de Brett nog iets met de laatste restjes suiker? Wat doen de lacto bacteriën onder invloed van de toch flinke hoeveelheid hop?

Na 2 maanden op gistfles is deze tripel gebotteld met 8g suiker per liter. De bepaling van eind SG geeft een tweeledig beeld: met de hydrometer 1.007 met de refractometer (na alcohol correctie) 1.001.

REAL EIND SG SMAAK GEUR KLEUR
1.007 of
1.001
beetje funky
banaan is weg
5 EBC
helder

Smaak

26apr2018 lekker droog, beetje funk, niet zuur…misschien wat vlak, maar dat is wel te verhelpen met een efficiëntere bouwmethode. Verder nog wat stevige alcoholen…iets langer liggen. Dan wel kans op een zuurtje of zou 55IBU dat tegenhouden?

Ingrediënten

Mout: [pils]
Hop: [Centennial] [Hallertau Mittelfrüh] [E.K. Golding]
Toevoeging: [suiker]
Gist: [BE-256]
Toevoeging na gisting: [Mud King]

ABV IBU EBC Brouwdatum
9.7% 55 5 01jan2018

voorraad

 beschikbaar van de
30cl 0 6

Next Post

Previous Post

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2022 Pixel Homebrewery

Theme by Anders Norén